Inför service

Allt du behöver veta inför ditt besök

Checklista inför service

När det är dags för service av din bil är det praktiskt att vara lite förberedd så att allt går smidigare. En väl förberedd service gör också arbetet enklare för serviceteknikerna som då kan fokusera på rätt saker.

Förberedande checklista för service:

Förberedande checklista för service:

  • Om du har en låshylsa till dina fälgar, säkerställ att denna finns lättillgänglig för serviceteknikerna.
  • Serviceboken skall med och överlämna så att den blir ifylld.
  • Städa ur bagageutrymmet på bilen och plocka bort allt som inte måste vara där. Serviceteknikerna måste ju komma åt alla delar på din bil.
  • Plocka bort bakåtvända bilbarnstolar.
  • Det är bra om vi får ha bilen hela dagen så att vi har gott om tid att gå igenom den.
  • Var noga med att avboka servicen av din bil i god tid om du får förhinder. I en del fall måste specifika delar beställas och då är det bra att vi vet om du kommer eller inte.

Så där, nu har du följt alla stegen i checklistan och ska snart lämna in din bil på service, men vad är det egentligen som verkstaden gör under själva servicen?

Vad ingår i en bilservice?

Rutor

Vindrutorna ses över och kontrolleras så att de inte har några skador.

Däckkontroll

Vi går igenom däcken mycket noggrant, tittar efter sprickor, kollar mönsterdjup och naturligtvis däcktrycket.

Interiör

Vi granskar säkerhetsbälten, dörrar och lås. Handbromsen kontrolltestas och innerbelysningen ses över.

Bromsar

En fullständig inspektion av bilens bromsar genomförs, vi tittar på bromsbelägg, bromsrör samt nivå på bromsvätska. Alla delar av bromssystemet byts vid behov ut för att garantera säker bromsfunktion efter service.

Motor

Vi går igenom motorn, kylsystem, koppling, filter, bränslerör, tändsystem och avgassystem. Allt kontrolleras noggrant för att kunna utesluta fel och brister.

Elektriska instrument

Förutom batteri och kablage går vi även igenom instrumenten i bilen. Det inkluderar funktioner som hastighetsmätare, trippmätare och invändiga varningslampor och system så att de fungerar på ett fullgott sätt.

Belysning

Vi går igenom all yttre belysning på bilen. Vilket innebär att vi funktionskontrollerar strålkastare, blinkers, baklyktor, olika indikatorlampor, varningsblinkers, registreringsplåtsbelysning, dimljus och broms, samt backljus.

Elektronik

Elektroniken är en viktig del i bilens service, särskilt på moderna bilar där elektroniken har blivit en mer integrerad del av hela bilen. Vi går igenom allting kopplat till elektronik; batteri, generator och startmotor. Batteriet funktionskontrolleras och vi säkerställer att det inte läcker eller har några skador. Samma rutin gäller för ledningar som kontrolleras så att de är hela och oskadda.

Vätskor

En viktig del av servicen är att se till så att alla vätskor är påfyllda. Vi kontrollerar oljenivå och byter vid behov olja samt oljefilter. Vi fyller även på både spolarvätska och kylarvätska. Oljan i styrservot kontrolleras också. Alla vätskor fylls helt enkelt på vid behov.